amsterdam tohum sipariÅŸi

Türkiye dışarıdan tohum alıyor mu?

Türkiye, tohum ihraç eden ülke konumunda

Türkiye artık tohum üreten ve ihraç eden bir ülke konumuna yükseldi. Son 5 yıllık dönemde sertifikalı tohumluk ihracatı 58 bin tondan 2020 yılı sonu itibarıyla 72 bin tona yükseldi. Aynı dönemde yapılan tohumluk ithalat miktarları ise 49 bin tondan 46 bin tona geriledi.

Yerli tohum ekmenin cezası nedir?

Yasanın 12. Maddesine göre ilk etapta 10 bin TL para cezası, tekrarı halinde ise 5 yıl faaliyetten men ve tohumlara bakanlıkça el konulacak. Eğer tohumların imhasına karar verilirse, Bakanlık imha edecek ancak masrafları çiftçi ödeyecek.

Yerli tohumu kim yasakladı?

AKP hükümetinin 2006 yılında çıkardığı Tohumculuk Yasası ile tohumu var eden bu iki temel özelliğin yasaklandığını belirten Başkan Tunç Soyer, 'Atalık tohumları yasaklayanlar, yabancı tohumların, yurdun her karış toprağını ele geçirmesine izin verenler, yerli ve milli olamaz' dedi.

Türkiye'nin en büyük tohumluk üreticisi kimdir?

Türkiye'nin en büyük tohumculuk şirketlerinden olan Beta Ziraat aynı zamanda ülkenin ihracat portföyü en güçlü şirketlerindendir.

Türkiye israil'den tohum alıyor mu?

İsrail,domates tohumluğu ithalatımızda birinci sırada. Kanunun çıktığı 2006 yılından bu yana Türkiye tohum ithalatı ile tohum ihracatı arasındaki fark devam ediyor. 2006'da 105 milyon dolarlık tohum ithalatımız vardı, ihracat ise 47 milyon dolardı.

Türkiye kendi tohumunu üretiyor mu?

Türkiye'de birçok türe ait yerli imkanlarla sertifikalı tohumluk üretimi gerçekleştiriliyor. Özellikle kışlık sebzeler ve bazı yem bitkisi türlerinde arz açığının azaltılması için yerli üretimin artırılmasına yönelik çalışmalar yapılıyor. Türkiye artık tohum üreten ve ihraç eden bir ülke konumuna yükseldi.

Türkiyede Ata tohumu yasak mı?

Tohumculuk Kanunu'na göre yerli tohum üretmek ve satmak yasak değil. Sertifikasız tohum satışı yasak fakat bu tohumlardan üretilen ürünlerin satışı serbest.

Türkiye neden kendi tohum üretemiyor?

Elde edilen tohum, hastalık ve zararlılara, sıcağa ya da soğuğa karşı dayanıklılığı, raf ömrünün uzunluğu ve yüksek verim sağlaması gibi nedenlerle üretimde tercih ediliyor.

Yerli tohum satışı neden yasak?

Atalarının emaneti tohumlarla mendil kadar tarlasında kimseye muhtaç olmadan yaşayan Anadolu insanının bağımsızlık kaynağını sonsuza kadar elinden almak istiyorlar. 2006 yılında ataların emaneti olan tohumların satışını 'standartlara uymuyor' diye yasakladılar.

Dünyanın en büyük tohum bankası nerede?

Svalbard Küresel Tohum Deposu, Norveç'te bir depoda dünyadaki bütün bitki tohumlarını muhafaza etmeyi amaçlayan projedir. Depo, Norveç'in Longyearbyen şehrinde yer alır. 2008 yılında açılmıştır.

Israil'den ne kadar tohum alıyoruz?

Evet, Türkiye bugün İsrail'den 12 milyon dolarlık tohum alıyor. Ama aynı Türkiye, Fransa'dan da 27 milyon dolarlık tohum alıyor. Peru'dan da 12 milyon dolarlık tohum alıyoruz ama kimsenin dilinde 'Peru tohumu' yok.

Yerli tohum ekimi neden yasak?

Topraklar kimyasallar ile pislenmiş ve hibrit tohum haricinde üretim yapılamaz hale gelmişti. 2000'li yılların başından bu yana yerel tohumlar ile üretim yapan kimse kalmadı. Maalesef bu durum elimizdeki yerli çeşitlerin yok olmasına ve tekrar üretiminin imkansız hale gelmesine sebep olmaya başladı.

Yurtdışından tohum getirmek yasak mı?

Fazlası ithalat işlemlerine tabidir. Her türlü Tohumluğun (bitkilerin çoğaltımı için kullanılan tohum, yumru, fide, fidan, çelik gibi generatif ve vegetatif bitki kısımları) miktarı ne kadar olursa olsun, yolcu beraberinde getirilmesi yasaktır. Bu ürünler Bitki Karantinası Yönetmeliği dahilinde getirilebilir.