Sarı kek nedir?
İran daha önce de Rusya'ya yaklaşık 11 ton düşük düzeyli zenginleştirilmiş uranyum göndermiş, bunun karşılığında da Rusya'dan 197 ton 'sarı kek' almıştı. Uranyum filizinin saflaştırılmasıyla ulaşılan ve 'sarı kek' olarak adlandırılan öğütülmüş uranyum oksit, nükleer tesislerde yakıt olarak kullanılıyor.
Kek için yoğurt mu süt mü?
Kısaca üzerinden geçecek olursak; baharatlı ya da sade, puf puf kabaran ve daha az şekerli kekler için süt, yoğun ve nemli kıvamlı, şerbet ya da sos kullanacağınız, içerisine aroma ilave edeceğiniz kekler için ise yoğurt kullanmanızı öneririz.
Baton kek nedir?
Baton kek kalıplarında pişme süresi yuvarlak kek kalıplarına göre daha uzundur. Bu sebeple dış katmanı daha kalın ve çıtır bir kek elde edersiniz ve ayrıca uzun süre pişerek nem kaybettiği için uzun süre bayatlamadan muhafaza edebilirsiniz.
Kek için süt yerine yoğurt olur mu?
Süt ve yoğurdun yağ ve su oranları birbirinden farklıdır. Bu nedenle yoğurt kullanılan tariflerde süt, süt kullanılan tariflerde yoğurt bir diğerinin yerini tutmaz, aynı görevi görmez. Bunu anlamanın en iyi yolu yoğurtlu bir kek yapıp dokusuna dikkatlice bakmaktır aslında.
Keke neden su konur?
Suyla hazırlanan keklerin bir diğer özelliği de daha uzun süre tazeliklerini koruyabiliyor olmaları. İçerisinde süt ürünleri olmadığı için dayanma süreleri daha da uzun olabiliyor. Kek tariflerinizde su kullanacağınız zaman tarifte belirtilen süt ya da yoğurt miktarı kadar ilave etmenizi öneririz.
Kekin püf noktaları nelerdir?
Unu eleyerek koymakta kekin kabarmasını sağlar. Un, kabartma tozu, şekerli vanilin gibi kuru malzemeleri mutlaka elekten eleyerek ekleyin. Elemek, unun havalanmasını sağlıyor. Böylelikle diğer malzemelerle daha kolay bütünleşiyor!
Bir kek neden kabarmaz?
- Öncelikle kek tarifi konusunda malzemeler eksik olursa kek kabarmayabilir. - Ayrıca malzemelerin soğuk kullanılması kekin kabarmasını önler. - Kek kalıbı margarin ile yağlanmadığı takdirde kabarmaz. - Kek malzemeleri sırasıyla eklenmediği takdirde kabarma sorunu yaşanabilir.
Blondie kek ne demek?
Amerika'da bulunan oldukça lezzetli blondie kek, içeriğindeki beyaz çikolata, ahududu ve fındık uyumu ile damaklarda iz bırakıyor. Çikolatalı keke benzese de, kakao yerine vanilya kullanılır. Çay saatlerinde sunulan bu kek, farklı aromalarla zenginleştirilebilir.
Kek kalibi ne demek?
her nevi kek yapılırken, kekin şekillenmesini sağlayan mutfak gereci... kek hamuru içine dökülmeden once sıvı yağla yağlanması ve biraz un dökülmesi tavsiye edilir...
Kek neden yanar?
Fırını çok fazla ısıtıyor ya da çok fanlı pişiriyorsunuz
Fırını tarifteki dereceden daha yüksek derecede çalıştırmak kekinizin hızlı pişmesini sağlamaz, tam tersine onun basık bir kek olarak size ulaşmasını sağlar. Aynı şekilde çok fanlı pişirirseniz kekiniz yanar.
Kek piştikten sonra üstü örtülür mü?
Kısaca üzerinden geçecek olursak; baharatlı ya da sade, puf puf kabaran ve daha az şekerli kekler için süt, yoğun ve nemli kıvamlı, şerbet ya da sos kullanacağınız, içerisine aroma ilave edeceğiniz kekler için ise yoğurt kullanmanızı öneririz.
Kek neden içini çekmez?
Kek piştikten sonra bir süre kekinizi fırında bırakın. Sonra alıp oda sıcaklığında dinlendirin. Dinlenmeden kesip servis etmeyin, kendini toparlamasına zaman verin. Kek pişirirken bu püf noktalarına mutlaka dikkat edin.
Kek yumuşak olması için süt mü yoğurt mu?
Kekin içerisinde çok fazla sıvı malzeme kullanırsanız, kek harcı cıvıklaşır ve pişirme esnasında iç kısım çiğ kalabilir. Bu yüzden tarif ölçülerinden fazla sıvı eklemesi yaptıysanız, aynı miktarda un veya kakao ekleyerek dengeleyebilirsiniz. Bir diğer neden ise, gereğinden fazla kabartma tozu kullanmaktır.
Kek pişirme fanlı mı fansız mı?
SÜT İLE DAHA YUMUŞAK KEKLER YAPABİLİRSİNİZ
Kekleriniz puf puf kabarsın, yumuşacık olsun istiyorsanız, tarifinizde su yerine süt kullanabilirsiniz. Kek yaparken, kekin hamuruna biraz süt veya yoğurt gibi laktoz içeren ıslak malzemeler eklemek, hamuru daha akışkan bir hale getirir.
Kekin ortası neden daha çok kabarıyor?
Dışı çıtır içi az pişmiş yemekler/yiyecekler elde etmek için kullanılan fanlı program bu nedenle özellikle kabarmasını istediğiniz kek, poğaça, börek gibi hamur işleri için uygun değil.
Keke 2 paket kabartma tozu konur mu?
Tepside Pişen Kekler
Sadece orta kısmı biraz daha fazla kabarır ve çok hafifçe çatlar veya hiç çatlamaz. Bunun nedeni kekin ısıya maruz kalan alanının geniş olması ve ince bir katman halinde olduğu için kek kalıbındaki keklere nazaran daha kısa sürede pişmesidir.
En iyi kek hangi undan yapılır?
Süt ile yapılan keklerde kabartma tozu çok etkilidir ve ben genelde 2 tane kullanmayı tercih ediyorum.
Çok amaçlı un
Çoğu tarif için uygun olan bu un mükemmel bir protein ve glüten dengesidir. Çok amaçlı un kurabiyeler, kekler ve ekmekler için idealdir ve sıklıkla kullanılır. Bu un sert ve yumuşak buğdayın karışımından elde edilir. Biraz sert olduğundan yaptığınız ekmekler de sert düşebilir.