Damat tatlısı nedir?
datça'ya özgü bir tatlı. birazdan lüpleteceğim. yanimdakilerden duydugum uzere tereyagi kullanilmayan, hamurunda yumurta olmayan bademli baklava.
Gelin baklavası nedir?
Damat tepsisi, düğün gecesinde gelin ve damat odalarına uğurlanırken baklava ve diğer tatlılarla donatılarak genç çifte sunulan tepsiye verilen isim. Ancak bu adet her yerde aynı şekilde uygulanmıyor.
Medovik tatlısı nedir?
Bu kez Rusya ve Doğu Avrupa'da çok ünlü olan, ''Rus pastası'' ve ''ballı pasta'' olarak da bilinen Medovik Pasta tarifiyle geldik. Ballı hamurla hazırlanan ve her katı tek tek açılarak pişirilen, arası krema dolu leziz bir pasta Medovik. Yapımı zahmetli gibi görünse de sonuç kesinlikle denemeye değer.
Damat tepsisi kim yapar?
Yani nişanı kız tarafı hazırlar ve yapar. Nişan tepsisini de erkek tarafı alır, kız evine getirir.
Iyi bir baklava nasıl anlaşılır?
Baklavacı Güllüoğlu Yönetim Kurulu Başkanı M. Nejat Güllü, 'Gerçek baklava, çıtırdama sesinden, renginin parlaklığından ve içerisindeki fıstığın dolgunluğundan anlaşılır. Kesinlikle boğazda ya da midede yanma hissi bırakmamalı ve burnunuza tereyağı kokusu gelmeli' dedi.
Bos baklava nedir?
içinde herhangi bir şey bulunmayan, yufka ve şerbetten ibaret olan baklava çeşidi.
Midye baklavayı ilk kim buldu?
GAZİANTEP (AA) - ÖZKAN BEYER - UNESCO tarafından gastronomi dalında yaratıcı şehirler ağına dahil edilen Gaziantep'te bir firma, 'midye' şeklinde özel bir baklava üretti.
Gullurikya tatlısı nedir?
Kıbrıs'ta mutlaka yenmesi önerilen lezzetlerden biri olan gullurikya diğer yandan da yağımında kullanılan keçiboynuzu pekmezi sayesinde oldukça şifalıdır. Özellikle bayramlarda yapılan Kıbrıs tatlısı gullurikya, keçiboynuzu pekmezi olarak da bildiğimiz harnup pekmezi ile yapılıyor.
Armudiye tatlısı nedir?
En çok beğenilen masterchef tariflerinden biri olan armudiye tatlısı, ismini armut kolyeye benzemesinden alıyor. İçinde yıldız anason, tarçın ve karanfil gibi keskin baharatların kullanıldığı bu tatlı, helva köpüğü ve ceviz krokan eşliğinde sunulur. Tatlıya altın rengi vermek için safran baharatı kullanılır.
Fışkıl tatlısı nerenin?
Fışkıl Tatlısı - Gümüşhane
Mayalanması beklenir. Hamur mayalandıktan sonra şekil verilerek kızgın yağda pişirilir. Daha sonra üç su bardağı su ve üç su bardağı şekere yarım limon sıkılarak elde edilecek olan şurubun içine kızartılacak olan tatlılar atılır.
Şileki ne demek?
Şileki ya da şilke, Gaziantep'ten Hakkari'ye geniş bir coğrafyada yapılan ve zevkle tüketilen bir tür hamur tatlısı. Pekmezle yapılan bir şerbete bulanmış kreplerden oluşan bu tatlıyı siz de evinizde kolayca yapabilir, zevkle ve sağlıkla tüketebilirsiniz.
Şilke ne demek?
Şilke - Adıyaman
Bu isimde kürt mutfağından birçok yemek ve tatlı gibi adını yapılış zelliğinden alır. Bu tatlının hamuru cıvık ve yendiğinde insanın damağında ıslak bir tat bıraktığından yöre halkı bu tatlıya Türkçeye 'ıslak tatlı' olarak çevirebilleceğimiz Şilke / Şileki adını vermiştir.
Patırna ne demek?
kavga, gürültü, kargaşa. patırna kopması biçiminde söylenir. patırtı, kavga, gürültü. çorum'da bilindiğı kayıtlı, fethiye'de de bilinip kullanılmakta.
Guyum ne demek?
Güğüm kelimesi anlam olarak içinde sıvı malzemelerin taşındığı bakırdan yapılmış kaplar olarak ifade edilmektedir. Türk Dil Kurumu tarafından yapılan anlamı ise yanlarında kupları olan uzun boynu bulunan ve çeşitli malzemelerden yapılan su kapları şeklinde olmaktadır.
Mişey ne demek?
İsim bahtsızlık, bedhahtlık, dert, bela, felaket, musibet, mutsuzluk, keder, ıstırap. İsim ıstırap kaynağı, keder verici/acıklı şey.
Ermişe ne denir?
Sey-u Suluk yolunda en yüksek mertebeye erişmiş olan, dünya nimetlerinden tamamen vazgeçip Allah'a yönelen insanlara ermiş denir. Tasavvufta ermişler için insan-ı kamil ve gavs olarak adlandırılır. En yüce ermişe ise kutup denir.
Hasude tatlısı nerenin?
İç Anadolu yöresine ait bir tarif Haside tatlısı… Özellikle Ankara yöresine ait basit, lezzetli ve besleyici bir tatlıdır. Genelde yeni doğum yağmış kadınlara hastaneden eve geldiğinde hazırlanır.
Halka Tatlısı kime ait?
Adana Halka Tatlısı Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Gebole tatlısı nereye ait?
Gebole tatlısı Siirt ve civarına özgü, çok sevilerek yenilen nefis bir tatlı. Malzemeleri her evde bulunan süt, un ve şeker olan, üstüne dökülen pekmezle size sonsuz enerji vadeden harika bir lezzet.
Cendere tatlısı nerenin?
Uşak mutfağının cendere tatlısı da bunlardan biri. Yapılışı oldukça kolay olan bu tatlıyı misafirlerinizin de çok beğeneceğine eminiz.
Magnolia tatlısı kime ait?
Orjinal magnolia tarifi arayanlar için nefis mi nefis bir önerimiz var. Mevsim meyveleri ile hazırlanan magnolia, sütlü bir tatlı çeşididir. Magnolia hangi ülkenin diye merak edenler için, New York pastanelerinden dünyaya yayıldığını söyleyebiliriz.
Hira tatlısı hangi ülkeye ait?
Tokat yöresine ait bu nefis tatlıyı henüz denemediyseniz, geç kalmadınız. İşte fırsat ayağınıza geldi. Tokat'ta özellikle bayram günlerinde yapılan, sevgiyle ikram edilen, afiyetle yenilen nefis bir tatlı: Hira tatlısı! Şerbetli bir tatlı lakin neredeyse hiç uğraştırmıyor.
Jalebi tatlısı nereye ait?
Hindistan'ın en tanınmış sokak lezzetlerinden biri olan jalebi, çıtır çıtır kızarmış halka şeklindeki hamurların şerbete bulanmasıyla elde ediliyor. Bu tarifle tulumba ya da halka tatlısını hatırlatan jalebi'nin en önemli farkı, hamurunda pirinç unu ve zerdeçal bulunması.