Kete nerenin meÅŸhur?
Kars Ketesi
Kars ilinde günlük gıda tüketiminde önemli bir yer tutar. Kete, ilk olarak bu bölgeden çıkmış, daha sonra diğer bölgelere yayılmıştır.
Keteyi kim buldu?
Ayrıca Kars ilinde günlük gıda tüketiminde önemli bir yer tutar. Kete, ilk olarak bu bölgeden çıkmış, daha sonra diğer bölgelere yayılmıştır. Sarıkamış' ta kete içine kavrulmuş un eklenerek ve ev yapımı tereyağı kullanılarak yapılır. Erzurum'da da çok fazla yapılmaktadır.
Kete turkce nedir?
Kete kelimesi Türkçe'de 'Yağlı, mayalı veya mayasız hamurdan yapılan çörek.' anlamına gelir.
Kete hangi dil?
Ermenice gata sözcüğünden alıntıdır.
Kete kime ait?
Kete Doğu Anadolu Bölgesi, Doğu Karadeniz ve Güney Kafkasya'da da tüketilen bir şekerli ekmek çeşididir. Yapılan bölgeye göre farklılıklar göstermektedir. Türkiye'de başta Gümüşhane, Bayburt, Erzincan, Artvin, Ardahan, Kars, Van gibi illerde yapılır.
Kete nin içinde ne var?
Erzurum'da da çok fazla yapılmaktadır. Yapılışı şu şekildedir: Açma kete un, yağ, tuz, biraz şeker, yaş maya ve su ile yoğrulduktan sonra bir saat kadar bekletilir ve dinlenen hamurdan alınan bezeler oklava yardımı ile orta incelikte bir yufka halinde açılarak, üzerine eritilmiş tereyağı sürülür.
Yoğurtla kete yapılır mı?
Hamur yoğuracağımız kabın içine yoğurt, sıvı yağ, eritilmiş margarin, yumurtalar koyulur. Karıştırılır, yavaş yavaş un ilavesi yapılır. Un koyduğumuz zaman hemen üzerine kabartma tozu, karbonat ve vanilya ilavesi yapılır.
Keteye maya konur mu?
Mayayı 1 su bardağı ılık su ve 2 küp şekerle eritin (köpürtün). Tuzu, kabartma tozunu ekleyin ve ardından sütü ve erimiş mayayı ekleyin. Tahta kaşıkla biraz karıştırdıktan sonra elinizle yoğurun. Eğer aynı ölçülerde yaptıysanız hamur yumuşacık, tam kıvamında oluyor.
Kete hamuru kaç dk mayalanır?
Süt, su, sıvı yağ, yumurta akı, tuz, toz şeker ve instant mayayı derin bir karıştırma kabına alın. Unu azar azar ekleyin. Kulak memesi yumuşaklığından biraz daha sert bir kıvam alacak hamuru toparlanana kadar yoğurun. Üzerine hafif nemli bir bez örttüğünüz hamuru, oda ısısında 30 dakika kadar dinlendirin.
Kete kaç dk pişer?
Çırpılmış yumurta sürüp önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30 dakika pişirin.
Kete hamuruna ne katılıyor?
Kete hamuru tarifi, nasıl yapılır? Kars ketesi hamuru için unun yarısına kuru maya, şeker, tuz eklenerek karıştırılır. Sıvı yağ, süt ve su eklenir. Geri kalan un azar azar ilave edilerek ele yapışmayan ancak çok yumuşak olan bir hamur elde edilir.
Mayayı fazla koyarsak ne olur?
Fazla miktarda maya kullanımı mayalanma hızını arttırmakta, ama buna karşılık hoş olmayan keskin bir maya tadının oluşmasına neden olmaktadır. Bir tarifi çoğaltıp azaltırken maya miktarı un miktarıyla aynı oranda arttırılıp azaltılmaz.
Fazla maya zarar verir mi?
Maya mantarı bağırsaklarda çoğaldıkları zaman sindirim sisteminin bozulmasına neden olur. Bu sorunda bağırsaklarda gereken gıdaların normal emilmemesine yol açıyor. Bu da vücudun bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olur. Daha sonra metabolizmanın bozulmasına ve artan kilolara sebep olmaktadır.
Sıcak sütle hamur Mayalanırsa ne olur?
Ben süt ile mayalanan hamurun daha güzel ve lezzetli olduğuna inanırım. ➡Ilk püf noktamız hamurumuzu ne ile mayalayacaksak yani su veya sütümüzün ılık hatta parmağımızı hafif ısıtan bir sıcaklıkta olması lazım. Ama bu oran çok önemli çünkü çok sıcak olan su veya süt mayayı öldürür.
Ketesi ne demek?
Bir hamur işi çeşidi olan kete, geleneksel lezzetlerden biridir. Ketenin yapılış şekli yörelere göre farklılık göstermektedir. Kete, Kars ilinde günlük gıda tüketiminde önemli bir yer tutar. Kete, ilk olarak bu bölgeden çıkmış, daha sonra diğer bölgelere yayılmıştır.
Kete nasıl yenilir?
pişirilirken kuyruk yağı yerine tereyağı kullanılabilir... eskiler bayram gibi özel günlerde pişirirlermiş, varsa şansınız davul fırında pişmiş bir kete, yanında köyden yeni gelmiş beyaz peynir, sıcak bir çay ile müthiş bir kahvaltı yapabilirsiniz...