manitaya cuma mesajı ekşi

Cuma Mesajı göndermek caiz mi?

' 'Bu ayet Cuma günü ve Arefe gününde inmiştir. İkiside bizim için Allah'a hamd olsun bayramdır.' Cuma gününde bir Müslümanın Cuman mübarek olsun, hayırlı cumalar demesi devamlı bir şekilde dindenmiş gibi davranır, sanki bir sünnetmiş bir şiarmış gibi davranır ve biri yapmadığı zaman uyarırsa bu caiz değildir.

Neden her cuma sela okunur?

Cuma selası, müezzinlerin minareden yüksek sesle salavat getirmeleri, hem insanların salavat getirmelerini hatırlatmak yönünden hem de yoğun olarak çalışan insanlara cuma namazını hatırlatmaları bakımından okunmaktadır. Böylece selayı duyan kişinin, o günün cuma olduğunu hatırlaması mümkün olmaktadır.

Namaz kılmayan Cuma namazı kılabilir mi?

Yani namazı sahih olur. Kılmazsa günaha girmez. Özürsüz Cuma kılmayanın, Cuma kılınmadan önce, öğle namazını kılması haramdır. Sonra kılması ise farzdır.

Cuma sabahı hangi zikir çekilir?

Cuma günü 'LA İLAHE İLLALAHÜ'L MELİKÜ'L HAKKU'L- MÜBİN' (200) defa zikreden Kişi Allah'tan ne isterse verilir. Cuma günü Sabah 'YA-RAKİB esması (312) defa zikrederek istegini Allah'a bildirirsen isteğin kabul olur. İmam-ı Gazali'ye göre, Cuma günü bin kere Ya Allah diyenler evliyalar sınıfına katılırlar.

Cenaze selası ile cuma selası aynı mı?

Vefat eden ulemâdan biri ise şehrin birkaç camisinde salâ verilirdi. Minarelerde okunan cenaze salâsı cuma salâsı ile aynı metne dayanır. Bu sebeple cuma namazı için verilen salâ, cenaze salâsı yerine de geçtiğinden bu vakitte ayrıca cenaze için salâ okunmazdı.

Ölünün arkasından neden sela verilir?

Selanın Anlamı da Şöyledir;

Tanıyorsak o an yüzümüzü bir hüzün kaplar. Ölen kişinin arkasında okunan sela bizlere ölümü hatırlatır ve o an dünyanın aslında çok kısa olduğunun farkına vardırtır. Sela Cuma namazı öncesi okunması aslında Müslümanlar'a bir davettir, hatırlatmadır.

Sela ÅŸirk midir?

- Eğer namazda bir şey şirk ise namazın dışında da şirktir. Eğer namazda Hz. Peygambere 'Allah'ın selamı senin üzerine olsun.' ifadesi şirk ise, bir kimsenin herhangi bir zamanda ölmüş babasına hitaben 'Allah'ın selamı, mağfireti, rahmeti senin üzerine olsun.' demesinin de şirk olması gerekir. Çünkü bu da ölüdür.

3 defa cumaya gitmeyen ne olur?

Bu hadislerden bir kısmında Resûlullah (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: 'Birtakım insanlar ya Cuma namazını terk etmeyi bırakırlar yahut da Allah onların kalplerini mühürler, artık gafillerden olurlar.' (Müslim, Cuma, 40); 'Her kim önemsemediği için üç Cumayı terk ederse, Allah onun kalbini mühürler.' (Ebû Davûd, Salât, 212 ...

3 kere cumaya gitmeyen ne olur?

'Önemsemeyerek üç cumayı terk eden kimsenin kalbini Allah mühürler.' (Ebû Dâvûd, Salât, 212; İbn Mâce, İkametü's-salât, 93; Tirmizî, Salât, 247; Nesâî, Cumua, 2) 'Birtakım kimseler, ya cuma namazını terk etmekten vazgeçerler ya da Allah onların kalplerini mühürler ve artık onlar gafillerden olurlar.' (Müslim, Cumua, 40 ...

Evli bir erkek cuma namazına gitmezse ne olur?

Cuma namazını kılmamak büyük günahlardandır. Ancak büyük günahları işleyen kişi kâfir olmaz, ama günahkâr olur. Ayrıca cuma namazını kılmayanın nikâhı düşmez.

Cuma ne denir?

Cuma gününe Eski Türkçede 'altınç' (altıncı) denir. 'Cuma' sözcüğünün kökünün Arapça olduğu varsayımına göre Kur'an bu günü haftalık toplantı günü sayması ile de uyuşarak 'جمع CM'A' 'toplanmak' kökünden gelir.

Kadınlar neden cuma namazı kılmıyor?

Genellikle cumaya katılmadılar; çünkü kendilerine farz olmadığını biliyorlardı. Bize göre de kadınlarımızın cuma namazını -kendilerine farz olmadığı halde- kılmalarında faydalar vardır; ancak bu, yer darlığı vb. sebeplerle erkeklerin, kendilerine farz olan bu ibadeti yerine getirmelerine engel olmamalıdır.

3 cuma namazı kılmazsa ne olur?

Bu hadislerden bir kısmında Resûlullah (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: 'Birtakım insanlar ya Cuma namazını terk etmeyi bırakırlar yahut da Allah onların kalplerini mühürler, artık gafillerden olurlar.' (Müslim, Cuma, 40); 'Her kim önemsemediği için üç Cumayı terk ederse, Allah onun kalbini mühürler.' (Ebû Davûd, Salât, 212 ...

Ahir zuhur namazı nedir?

Zuhr-i âhir, son öğle namazı demektir. Bazı İslam bilginleri, bir yerleşim biriminde birden fazla yerde cuma namazı kılınmasının sahih olmayacağı ihtimaline binaen, o günkü öğle namazının ihtiyaten kılınmasını önermişlerdir. Zuhr-i âhir adıyla dört rekât olarak kılınan bu namaz, cuma namazına dâhil değildir. Hz.

Bir Erkek cuma namazına gitmezse ne olur?

Buna göre, özürsüz olarak Cuma namazını terk eden bir Müslüman büyük günah işlemiş olur. Fakat farziyetini inkâr etmedikçe ve hafife almadıkça; cumayı üç kez terk etmekle nikâhı düşmez.

Peygamber efendimiz ne zaman cuma namazını neden kılmadı?

Eskiden Cumaları vali kıldırırdı. Vali fâsık da olsa, birlik ve beraberliğin bozulmaması için Cumaya gitmek gerekirdi. Çünkü Peygamber efendimiz buyuruyor ki: (İmam salih veya facir olsa da, büyük günah işlese de arkasında namaz kılın.)

Cuma namazına gidemeyen evde nasıl namaz kılar?

Mazeretsiz olarak cuma namazını kılmayan kimse, bu yüzden günahkâr olsa da, tevbe ve istiğfar ederek yine öğle namazını kılar.

Evli bir erkek Cuma namazına gitmezse ne olur?

Buna göre, özürsüz olarak Cuma namazını terk eden bir Müslüman büyük günah işlemiş olur. Fakat farziyetini inkâr etmedikçe ve hafife almadıkça; cumayı üç kez terk etmekle nikâhı düşmez.'

Cuma namazı kılmayan dinden çıkar mı?

Cuma namazını kılmak farzdır; bunu kılmayanlar günahkâr olur. Ancak günah işleyenler kâfir olmazlar. Bu nedenle cuma namazını kılmayanlara kâfir diyemeyiz. Hadislerde cuma namazının önemi anlatılmış, bilerek ve hiç bir mazereti olmadan cumaya gitmeyenlerin münafık özelliği taşıyacağı ifade edilmiştir.

Cumaya gitmeyen biriyle evlenilir mi?

Buna göre, özürsüz olarak Cuma namazını terk eden bir Müslüman büyük günah işlemiş olur. Fakat farziyetini inkâr etmedikçe ve hafife almadıkça; cumayı üç kez terk etmekle nikâhı düşmez.

Zühri ahir namazı kılmak caiz midir?

Zuhr-i âhir, son öğle namazı demektir. Bazı İslam bilginleri, bir yerleşim biriminde birden fazla yerde cuma namazı kılınmasının sahih olmayacağı ihtimaline binaen, o günkü öğle namazının ihtiyaten kılınmasını önermişlerdir. Zuhr-i âhir adıyla dört rekât olarak kılınan bu namaz, cuma namazına dâhil değildir.

Zuhri ahir namazı kılmak farz mıdır?

Cuma namazı 4 rekat ilk sünnet, 2 rekat farz ve 4 rekat son sünnet olarak kılınır. Cuma namazı bittikten sonra kılınanan 4 rekat zuhri ahir namazı ve 2 rekat öğle vaktinin sünneti de nafile namazdır, isteyenler kılar. Cuma namazı bittikten sonra 4 rekat olan Zuhri ahir namazı, öğle namazının farzı gibi kılınır.

Ahir namazı kaç rekattır?

Zuhr-i âhir adıyla dört rekât olarak kılınan bu namaz, cuma namazına dâhil değildir. Hz. Peygamberden (s.a.s.) ve ilk dönemlerden gelen rivayetler arasında bu isimle kılınmış bir namaz yoktur.

Cuma ne anlamı?

İslâmiyet'te büyük değer verilen haftalık toplu ibadetin yapıldığı gün ve o gün ifa edilen ibadet. Cum'a (cumua, cumaa) 'toplamak, bir araya getirmek' anlamındaki cem' kökünden isimdir.

Cuma kuranda var mi?

Kur'ân-ı Kerîm'in 62. sûresi, cuma namazından bahsettiği için Cuma sûresi olarak adlandırılmıştır. Bu sûrede yüce Allah şöyle buyurmuştur: 'Ey iman edenler! Cuma günü namaza çağırılınca Allah'ı anmaya (namaza) koşun ve alışverişi bırakın. Eğer bilirseniz, bu sizin için daha hayırlıdır.

Cuma Arapça mı?

Kelime, Kur'an yoluyla Arapçaya, oradan da Türkçeye gelmiştir. Cuma gününe Eski Türkçede 'altınç' (altıncı) denir. 'Cuma' sözcüğünün kökünün Arapça olduğu varsayımına göre Kur'an bu günü haftalık toplantı günü sayması ile de uyuşarak 'جمع CM'A' 'toplanmak' kökünden gelir.

Güman ne demek?

Divan şiirinde hakikatin ve kesinliğin karşıtı olarak kullanılan bu kelimenin sözlük anlamı şüphedir. Varlığından ya da gerçekliğinden tam olarak emin olunamayan şeyler için güman kelimesi kullanılır.

3 kez Cuma namazı kılmayan ne olur?

Kadınlar, hürriyeti kısıtlı olanlar, yolcular ve cemaate gelemeyecek kadar mazereti olanlar Cuma namazı kılmakla yükümlü değildirler. Fakat farziyetini inkâr etmedikçe ve hafife almadıkça; cumayı üç kez terk etmekle nikahı düşmez.

Kadınlar neden Cuma namazı kılmıyor?

Bir hadis-i şerifte, (Bir kimse, mani yok iken, üç Cuma namazı kılmazsa, Allahü teâlâ, kalbini mühürler) buyuruldu. Yani, iyilik yapmaz olur, gafil olur. Tevbe eder Cumalara giderse, üstündeki gaflet kalkar. Bu hadis-i şerif, İslamiyet'le idare edilen yerler içindir.